Faig aquesta entrada que no acaba de coincidir amb els temes per als que vam crear aquest blog per respondre una pregunta que m’han fet recentment:

– Com puc fer-me amiga del teu blog perquè em sigui fàcil anar-lo mirant quan actualitzi el meu?

Potser us estic parlant d’una cosa que totes ja coneixeu, però potser us pot ser útil conéixer aquesta eina: RSS.
El web de l’Ajuntament de Barcelona ho explica força bé:

“L’RSS és un mètode fàcil de rebre alertes quan les pàgines web que preferiu publiquen un contingut nou. D’aquesta manera, en lloc de visitar una pàgina web per cercar noves notícies i trobar-vos que no hi ha hagut cap canvi, l’RSS us avisa de manera automàtica quan hi ha informació nova, i permet a més agrupar totes les fonts d’informació que us interessin per consultar-les des d’una única pantalla d’ordinador. “

Icona que ens mostrarà quan una pàgina web està disponible per a subscriure-s'hi via RSS

Icona que ens mostrarà quan una pàgina web està disponible per a subscriure-s'hi via RSS

Per a fer servir RSS i rebre els Feeds que ens interessin (hi ha altres protocols, com Atom, però és menys popular) es poden emprar diverses eines, anomenades “agregadors”, perquè agreguen tots els continguts dels llocs que nosaltres escollim en una mateixa llista. Us parlaré una mica de les que conec:

Eines Web:
És un servei que es troba a una pàgina web, com un webmail. Té l’avantatge que es pot consultar des de qualsevol ordinador. Jo només conec la de Google, però suposo que les altres també deuen estar prou bé:
Exemples: BlogLines.com, Google reader, My.Yahoo.com

Eines per l’Ordinador:
N’hi ha tant per Windows, per Mac com per Linux, en aquesta pàgina en tenen una selecció. Jo no en conec cap i crec que havent-hi altres opcions prefereixo no haver d’instal·lar encara més programes a l’ordinador!

Jo personalment el que faig servir és una extensió de Firefox, que és el navegador que faig servir principalment. N’hi ha moltes de diferents, però la que faig servir jo es diu Brief. Altres navegadors, per exemple Opera, tenen un sistema de suscripcions ja integrat.

Sigui com sigui, trobo que fer servir RSS és molt pràctic avui dia, quan pot ser que sovint topis amb blogs o webs que et semblin interessants i que potser t’agradaria anar-los seguint la pista, fent servir un d’aquests serveis ens estalviarem d’haver de visitar la pàgina per veure si hi ha alguna cosa nova. En el programa o aplicació agregadora que escollim anirem rebent les actualitzacions i podrem sempre escollir si les llegim o no i fins i tot anar esborrant blogs quan veiem que els continguts que tenen al cap i a la fi no ens semblen tan interessants!

Anuncis